Micke

Hur hittar vi vårt inre ledarskap när livet har blivit en tävling? – Micke Gunnarsson

2022-12-02 0 Comments

Under evenemanget Number ONE by Ingram Micro fick vi på IMG ta del av intressanta och inspirerande föreläsningar. En föreläsning som fick oss att reflektera och diskutera långt efter eventet var Micke Gunnarssons seminarium om det inre ledarskapet och vikten av att inte förlora sig själv. Micke är författare, influencer och en av Sveriges mest efterfrågade föreläsare.

Micke förklarar hur viktigt det är att vi stannar upp ibland och inser att livet är NU. Dagens samhälle har ett otroligt högt tempo och har nästan blivit en tävling. Vi är så otroligt fokuserade på att nå nästa delmål i livet men ibland behöver vi ta en paus för att ha tid att tänka och reflektera. Micke tror att många undviker detta eftersom det finns en risk att man börjar känna saker som man kanske har sprungit ifrån, det har nästan blivit en försvarsmekanism. Det leder bara till att vi springer ifrån oss själva och människorna i vår omgivning.

Tekniken har skapat oändligt många fantastiska möjligheter, men har inte tekniken börjat styra oss? Vi måste börja komma i kontakt med vårt inre och se över om vi är på väg mot rätt håll.

Micke levde själv en ganska destruktiv livsstil. Han kände ett oerhört starkt behov av att identifiera sig med en titel, att arbeta i ett snabbt och högt tempo. Detta ledde till att hans kropp kraschade och han gick in i väggen för 12 år sedan.

”Vi måste tänka på vår energi.” – Micke

Micke berättar om hans pappa som varje dag vaknade med en ilska när väckarklockan ringde och upprepade alltid ”då ska man gå till jobbet EN dag till”. Mickes pappa använde alkoholen som ett hjälpmedel för att koppla av och när Micke gick in i väggen tog han samma utväg.

Under föreläsningen får publiken se ett klipp på ett barn som sover i bilbarnstolen, plötsligt vaknar barnet till och börjar dansa till låten “Gangnam Style. Det var så det började för oss alla, en inre glädje som vi någonstans glömde längst vägen när vi var upptagna med att växa upp. Ibland undrar man om vi föddes på topp och på något vis slutade där vi är nu? Vi tror att vi behöver ha kontroll och maximal fokus på allting runt omkring oss, men det har vi inte och det är ok menar Micke.

” Jag checkar mobilen flera gånger per dag men checkar jag mig själv? Och nej det var inte bättre förr, utan DU var bättre förr.” -Micke

Han förtydligar att han inte är här för att ge oss dåligt samvete men vill att vi inser hur viktigt det är att vi reflekterar över oss själva och i vilken värld vi lever i. Ju mer kontakt vi får med oss själva desto mer kommer vi att kunna lyssna på oss själva och leva det liv som vi verkligen vill.

Micke berättar om ett tillfälle när han arbetade på en skola och skulle besvara elevernas frågor gällande deras tid efter högstadiet. 90 % av alla frågor handlade om en rädsla och oro inför framtiden. Kanske är det vi som har skrämt upp dem?

Han sa kort och gott att ingen av oss egentligen har en framtid eftersom ingen av oss har varit där och upplevt den. Han försökte uppmuntra eleverna att tänka på nuet och vart de är idag. ”Det enda du behöver ta hand om är NU.” – Micke

Under hans föreläsning bad Micke alla i publiken att räcka upp en hand om de arbetar inom det yrket som de drömde om som barn? Endast två personer räckte upp sina händer. Här förtydligar Micke vikten av att vi måste vara ödmjuka med barnen och låta dem försöka hitta sig själva. 95% av alla elever känner att de har valt fel gymnasium. Många känner att det är fel beslut direkt men väljer ändå att gå vidare då man har blivit programmerad till att tro att det är rätt beslut för ens framtid. Här är de viktigt att barnen får utrymme att välja det dem vill men även ha möjligheten att välja fel.

Slutledningsvis återgår Micke till att berätta om hans pappa igen. Han berättar att hans pappa fick väldigt ont i huvudet och de åkte med honom till sjukhuset. Han fick dessvärre inte komma hem igen och gick bort fyra veckor senare. Det sista som han sa till Micke var: ”Sluta aldrig att ha roligt.”. Det betyder inte att jag inte får känna sorg eller ha dåliga dagar men det får inte bli alltför många dagar då jag tänker ”bara EN dag till.”.

Bild pa Micke forelasaren

Foto: Micke Gunnarsson / Föreläsare, Författare och Influencer